Komindebouw.nl maakt gebruik van cookies. Hier vindt u meer informatie.

BOL of BBL?

De keuze voor een BOL of BBL opleiding kan lastig zijn, maar als je kijkt naar de mogelijkheden en de verschillen tussen BOL en BBL opleiding kun je vaak al een goede keuze maken. Kies die variant van de opleiding die het beste bij jou als persoon past. In de studiewijzer wordt vaak al aangegeven of de specifieke opleiding in een BOL en/of BBL variant wordt aangeboden. 
 

BBL: Beroeps Begeleidende Leerweg

Je bent minimaal 60% van je opleiding bezig in de praktijk (leerwerkplek). Ben je iemand die niet graag in de schoolbanken zit, maar liever in de praktijk bezig is met werken, dan is de BBL voor jou geschikt. BBL betekent dat je een goed gevoel hebt voor de combinatie van werken en leren. Een combinatie die je overigens niet te licht moet nemen, want er wordt een hoop discipline van je verwacht. Je hebt een druk bestaan met over het algemeen vier dagen in de week werken en 1 dag in de week naar school. Is het druk op je werk en moet er een klus echt af dan kan het zo zijn dat je 'gewoon' extra moet blijven om de klus te klaren. Je huiswerk maak je in de vrije uren. Belangrijk is je doorzettingsvermogen om iets te kunnen bereiken.
 

BOL: Beroeps Opleidende Leerweg

Je bent als leerling bij een BOL studie minimaal 20% en maximaal 60% van je opleiding bezig met beroepspraktijk (stage). De overige tijd van je opleiding is vaak theorie en ga je dus naar school. Een beperkt aantal BOL-opleidingen kun je ook in deeltijd doen, bijvoorbeeld in de avond. Een BOL-opleiding in deeltijd geeft geen recht op een studiefinanciering.
 

In hoofdlijnen de verschillen:

BBL BOL
- Werken en leren - Studeren en stage
- 3 of 4 dagen per week werken - 1 of 2 dagen per week stage
- 1 of 2 dagen per week naar school - 3 of 4 dagen per week naar school
- Geen studiefinanciering en OV-kaart - Studiefinanciering en OV-kaart
- Veel praktijk en weinig zelfstudie - Veel theorie en zelfstudie, minder praktijk
- Langere werkperiodes (leerwerkplekken) - Kortere werkperiodes (stages)
- Loon en arbeidsovereenkomst - Stagevergoeding en stagecontract
- Weinig in de schoolbanken - Veel in de schoolbanken
- Weinig contact met studiegenoten - Veel contact met studiegenoten
- Baan bij leerbedrijf is verplicht - Baan bij leerbedrijf is niet verplichtSchrijf je gratis in

Word gevonden door een groeiend aantal werkgevers, vergroot je kansen op de arbeidsmarkt en profiteer van alle voordelen.

Ik heb al een account Registreren

Volg ons via Social Media


Facebook
     Twitter

Brochure Komindebouw.nl

  Voorkant 2017